Den 1. januar overtog Sverige EU’s roterende formandskab for tredje gang. Hvad forventer de svenske MEP’er sig af de kommende seks måneder?
Det svenske formandskab er det sidste i den nuværende trio, efter Frankrig og Tjekkiet, og markerer det sidste kapitel for det fælles 18-måneders formandskabsprogram. Men hvert formandskab har også sine egne prioriteter.
De fire prioriteter for det svenske formandskab er:
- Sikkerhed – sammenhold
- Resiliens – konkurrencedygtighed
- Velstand – grøn og energiomstilling
- Demokratiske værdier og retsstaten – vores grundlag
“Et grønnere, mere sikkert og friere Europa er grundlaget for vores prioriteter”
Sveriges statsminister Ulf Kristersson
Hvad de svenske MEP’er forventer sig af formandskabet
Energi er en af de vigtigste udfordringer for MEP’erne. Tomas Tobé (EPP) siger, at sikkerhed og energi vil blive et af de største udfordringer under det svenske formandskab. “Vi bliver nødt til at holde Europa samlet og øge vores støtte til Ukraine for at tackle den sikkerhedspolitiske situation.”
Han har ligeledes høje forventninger til, at Sverige kan gøre EU mere konkurrencedygtigt. “Der bør være en klar EU-dagsorden om at øge konkurrencedygtigheden, styrke væksten og øge handlen. Sverige bør bruge formandskabet til at bevæge sig i den retning. Mere handling til at bekæmpe organiseret kriminalitet vil også blive vigtigt såvel som fremskridt for migrationspagten.”
Helene Fritzon (S&D) siger, at demokrati, klima og ligestilling er områder, hvor Sverige traditionelt har et godt ry, men hun tvivler på den nye centrumhøjre-regering særligt i en krisetid med krig i Europa. “Det kræver et lederskab med politisk mod og ansvar for fremtiden. Jeg er meget bekymret for, hvordan den konservative regering vil leve op til det. Politikkerne for klima og ligestilling er allerede blevet nedtonet og demokratiproblemstillinger nedprioriteret,” siger hun og tilføjer: “Jeg vil gerne se et EU i føretrøjen for en grøn og fair omstilling!”
Abir Al-Sahlani (Forny Europa) har høje forventninger til, at det svenske formandskab vil forsvare retsstaten, gennemsigtighed og økonomisk liberalisme. “At det sikrer, at EU har en stærk stemme i verden – mens man samtidig bidrager til en livlig EU-debat, hvor mediedækningen af EU’s anliggender øges,” siger hun. Abir Al-Sahlani mener, at klimaet, energi og migration vil blive de vigtigste emner under formandskabet: “Regeringens restriktive migrationspolitik indenlands er et rødt flag for at sige det mildt.”
Alice Kuhnke (De Grønne/EFA) har lave forventninger: “Den svenske regering har allerede nedsat ambitionerne om at håndtere klimakrisen… Vi behøver ikke vente. Klimakrisen er her og nu, og derfor bør det svenske formandskab bidrage markant til at øge EU’s ambitioner.”
Charlie Weimers (ECR) siger, at udover styrkelsen af konkurrencedygtigheden og mere handel, vil han gerne se, at formandskabet fortsætter det arbejde, som franskmændene og tjekkerne begyndte vedrørende EU’s finansregler. “Vi ved, at EU aldrig ville godkende at give millioner til organisationer fra den yderste højrefjøj, hvis ledere har antisemitiske, kvindefjendtlige eller homofobiske holdninger. Desværre gælder det ikke for alle former for ekstremisme. At ændre reglerne for EU-finansiering til fordel for islamister bør være et vigtigt mål for det svenske formandskab.”
Malin Björk (Venstrefløjsgruppen) udtrykker bekymringer over, at den nye svenske regering overtager EU-formandskabet. “Jeg kender mange, der ligesom mig er bekymrede for, at Sverige nu overtager EU-formandskabet. Men jeg håber, at det vil overraske mig og klart stå op for demokrati og retsstaten i lande som Polen og Ungarn og arbejde for en mere ambitiøs klimapolitik og human migrationspolitik.”
Spanien overtager EU’s formandskab i andet halvår af 2023 og udgør den næste trio sammen med Belgien og Ungarn.