Boligudgifterne i København er steget til det samme høje niveau som før finanskrisen

I København har kombinationen af stigende boligpriser og nu kraftige rentestigninger presset husholdningernes andel af boligudgifterne op på et historisk højt niveau. Foto: News Øresund

Efter en periode med kraftige stigninger i boligpriserne under pandemien har stigende renter og faldende reallønninger bidraget til et fald i boligpriserne i Danmark. Og kombinationen af stigende renter og faldende priser har skabt en reel boligbyrde for de danske husholdninger, siger Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen til Berlingske. Boligbyrden er et mål for, hvor stor en del af indkomsten efter skat der bruges på boligskatter og boliglån.

I København har boligudgifterne, som f.eks. renter og ejendomsudgifter, nu nået historiske niveauer. Her har boligudgifterne nået et leje omkring 60 procent af indkomsterne – det samme niveau som før finanskrisen i 2008. Uden for hovedstaden er boligbyrden for de danske husholdninger dog stadig langt under det niveau, der var gældende under finanskrisen. Samtidig er danske boligejere ifølge Søren Kristensen i dag i en langt stærkere økonomisk situation end før finanskrisen.