Syv kommuner kæmper mod Hvidovres planer om kunstige øer ved Avedøre Holme

Der er planlagt ni kunstige øer ud for Avedøre Holme i Hvidovre Kommune. Men det er fortsat uvist, om projektet vil blive gennemført. Illustration: Urban Power for Hvidovre Kommune

Hvidovre Kommunes planer om det nye erhvervsområde “Holmene” på ni kunstige øer i Køge Bugt møder modstand fra syv nabokommuner. Øget trafik, støj og forurening kritiseres af kommunerne. Det fremgår af en fælles erklæring fra kommunerne, oplyser TV2 Lorry. Holmene bliver en forlængelse af den eksisterende Avedøre Holme, og de ni kunstige øer vil give plads til omkring 12.000 nye arbejdspladser.

I Brøndby, Ishøj, Vallensbæk, Greve, Solrød, Køge og Stevns er kommunalbestyrelserne i fællesskab blevet enige om at arbejde for at stoppe planerne om de ni kunstige øer i Hvidovre Kommune.

– Erhvervsøerne er lig med et 20 år langt byggeprojekt med støj, larm og lastbiler til følge. De er lig med yderligere forurening af Køge Bugt, og vil have omfattende konsekvenser for havmiljøet og badevandet, udtaler kommunerne i en fælles erklæring.

Projektidéen Holmene blev lanceret i januar 2019 og skal bestå af et samlet område på 3,2 kvadratkilometer, som hovedsageligt vil blive dedikeret til erhvervsaktiviteter. En femtedel af området vil blive afsat til rekreative områder og naturområder. De ni kunstige øer vil give plads til omkring 380 nye virksomheder med cirka 12 000 nye arbejdspladser.

Det er stadig usikkert, om projektet vil blive gennemført. Både den tidligere VLAK-regering og den tidligere S-regering har støttet projektet, og i maj 2021 skrev den daværende S-regering, at regeringen ville indlede en dialog med Hvidovre Kommune med henblik på at træffe beslutning om en projekteringslov for Holmene i første halvår 2022. Det skete ikke. Adspurgt om den nye regerings holdning og ambitioner for Holmene siger transportminister Thomas Danielsen (V) i en kommentar til TV2 Lorry, at den nye regering ikke har haft mulighed for at drøfte den videre proces for Holmene.