Covid-19: Parlamentet ønsker at støtte turismeindustrien

Turisme i karantæne

Turisme er en af de sektorer, der er hårdest ramt af Covid-19-udbruddet. Hvordan beskytter EU virksomheder, ansatte og passagerer?

Rejserestriktioner som følge af coronavirus-pandemien har kraftigt reduceret turismeindustrien, der er en stor spiller i EU’s økonomi. Indtjeningen for hoteller og restauranter ventes at falde med 50%, 70% for rejseselskaber og 90% for cruiseskibe og flyselskaber. Europa står for halvdelen af verdens turisme, så situationen er bekymrende, for de europæiske lande, der er afhængige af turismen, som f.eks. Spanien, Italien, Frankrig og Grækenland.

Ifølge FN’s Verdens Turismeorganisation havde 100% af verdens turismedestinationer d. 20. april introduceret midlertidige rejserestiktioner pga. udbruddet. 83% af dem havde allerede haft dem på daværende tidspunkt i fire eller flere uger. Intet land har indtil videre løsnet disse restriktioner.

Mange rejsende har kæmpet for at komme hjem, og virksomheder inden for turismen oplever store likviditetsproblemer med meget få reservationer og et stort antal tilbagebetalingskrav. Særligt flyselskaberne er under et stort pres på det punkt.

27 millioner arbejder direkte eller indirekte med turisme i EU.

Støtte til turismesektoren gennem krisen

Virksomheder og deres ansatte i turismesektoren får allerede gavn af de tiltag, EU har sat i værk under Covid-19-krisen inklusiv likviditetshjælp, skattelettelser, suspendering af reglerne for statsstøtte og midlertidig suspendering af reglerne for lufthavnsafgange for at undgå tomme fly.

Til at beskytte de rejsende har EU opdateret sine retningslinjer for passagerrettigheder og pakkerejsedirektiv. EU har også hjulpet tusindvis af borgere hjem via EU’s civilbeskyttelsesmekanisme. EU’s støtte til turismeindustrien komplementerer de nationale tiltag.

Find ud af hvad EU gør for at bekæmpe coronavirus

Parlamentet vil se flere tiltag til at redde turismeindustrien

EU skal udvikle en forebyggelses- og håndteringsmekanisme til at beskytte virksomheder og ansatte i turismesektoren og sikre passagerernes sikkerhed, sagde MEP’erne i en betænkning fra d. 17. april.

Parlamentets transport- og turismeudvalg har også opfordret til at få en særlig redningsplan for sektoren.