Fire danske kommuner må dele 49 millioner i årligt særtilskud for Øresundspendlere – del af det nye udligningssystem

København, Lyngby, Glostrup og Helsingør får tilsammen et årligt særtilskud på 49 millioner kroner for sine meromkostninger for de pendlere fra Sverige, som arbejder i de fire kommuner. Det statsligt finansierede særtilskud indgår i det nye udligningssystem præsenteret tisdagen. Foto: News Øresund

Danske kommuner med mange grænsependlere fra Tyskland og Sverige må dele et statsligt særtilskud på i alt 100 millioner kroner fra det nye udligningssystem, præsenteret tirsdag, efter en aftale er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Alternativet. Det meddeler Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Det nye udligningssystem omfatter et statsligt finansieret særtilskud på 100 millioner kroner, som ska kompensere kommuner med mange grænsependlere for ”udgifter, som ikke fuldt ud dækkes af skatteindtægter eller igennem tilskuds- og udligningssystemet”. Det gælder grænsekommuner ved Øresundskysten samt i Syddanmark.

Fra det særlige tilskud får Københavns Kommune det maksimale beløb på 25 millioner kroner årligt, hvorimod Helsingør Kommune og Tårnby Kommune får 10 millioner hver og Glostrup Kommune 4 millioner. Sammenlagt indebærer det at fire danske kommuner ved Øresundskysten får et årligt statsligt bidrag på 49 millioner kroner for at dække ekstra omkostninger for Øresundspendlere fra Sverige. (News Øresund)