500 arbejdspladser bliver skabt i Göteborg, når Heart Aerospace bygger fabrik til elektriske passagerfly

Den svenske flyproducent Heart Aerospace vil anlægge en fabrik i Säve Lufthavn på Hisingen i Göteborg til produktion af det kommende 30-personers elektriske passagerfly ES-30. Ifølge selskabet betyder investeringen, at  antallet af medarbejdere forventes at stige fra i dag 130 til omkring 500 ansatte i 2025. Testflyvningerne forventes at begynde i 2026, og første leverance er planlagt til 2028.

Den nye flyfabrik kommer til at hedde Northern Runway og vil omfatte et nyt hovedkvarter for Heart Aerospace, et forsknings- og udviklingscenter samt lokaler til prototyper, testfly og slutmontage.

Torsdag blev fabriksprojektet og det nye elektriske fly ES-30 præsenteret samtidig med, at Air Canada og luftfarts- og forsvarskoncernen Saab bekræftede, at de er indtrådt som to nye medejere af Heart Aerospace. Andre investorer tæller Breakthrough Energy Ventures, EQT Ventures, European Investment Council, Lower Carbon Capital, Mesa Air Group Inc og United Airlines Ventures.

Air Canada har angiveligt afgivet en ordre på 30 eksemplarer af ES-30 med plads til 30 passagerer. Flyet være i stand til at flyve mellem 200 og 400 kilometer på en opladning for at kunne flyve 800 kilometer med 25 passagerer.