Svensk strejke spreder sig til Norden: Række af sympativarsler mod Tesla – og PensionDanmark sælger sin aktiepost i virksomheden

Fagforeninger i hele Norden advarer nu om sympatitiltag, efter at svenske IF Metall har strejket mod Tesla i seks uger. Foto: Johan Wessman/News Øresund

Den svenske fagforeningning IF Metalls strejke mod Teslas svenske datterselskab TM Sweden er gået ind i sin sjette uge. Nu varsler fagforeninger i Danmark, Norge og Finland sympatikonflikter med bilgiganten. Blandt andet vill Danmarks største fagforening 3F Transport, som organiserer havnearbejdere og chauffører, nægte at modtage eller transportere Teslas biler til Sverige fra den 19. december, oplyser TV2. Desuden dropper PensionDanmark sine aktier i virksomheden, oplyser Danmarks radio.

Ni andre svenske fagforeninger har allerede iværksat sympatitiltag. Blandt andet har LO-forbundet Transport og Svenska Hamnarbetarförbundet lavet en blokade mod Teslas biler i svenske havne.

Det har resulteret i, at Tesla i stedet losser dem i Danmark, fortæller Veli-Pekka Säikkälä, forbundssekretær i IF Metall, til svenske TT.

Det danske varsel betyder, at havnearbejdere og chauffører i Danmark fra den 19. december ikke vil modtage eller transportere Teslas biler mod Sverige.

– Selvom man er en af de rigeste i verden, kan man ikke bare lave sine egne regler. Vi har nogle aftaler på arbejdsmarkedet i Norden, og dem må man overholde, hvis man vil drive virksomhed her, siger 3F Transports formand Jan Villadsen til TV2.

PensionDanmark, hvor Jan Villadsen sidder i bestyrelsen, meddelte også, at pensionsselskabet vil sælge ud af sine Tesla-aktier på omkring 400 miljoner kroner. Normalt forsøger fonden at udøve “aktivt ejerskab” og påvirke virksomhederne indefra, siger Jan Villadsen. Han mener dog ikke, at det er muligt i Teslas tilfælde.

Den 6. december annoncerede det norske fagforbund Fellesforbundet også en boykot af transporten af Tesla-biler til Sverige gennem Norge, medmindre TM Sweden underskriver en aftale inden den 20. december, ifølge Dagens Arbete. Fellesforbundet er Norges største fagforening i den private sektor og har medlemmer inden for industri, transport, bilværksteder og havne.

– Det er for tidligt at sige, hvilke konkrete tiltag vi vil gøre for at støtte strejken i Sverige. Dette er et klart signal til Tesla om, at de ikke kan transportere svenske Teslabiler gennem Norge. I så fald vil vi træffe de nødvendige foranstaltninger for at få dette til at fungere,” siger fagforeningsleder Jørn Eggum til DA.

Torsdag den 7. december blev det meddelt, at det finske AKT, som er fagforening for bil- og transportindustrien og organiserer havnearbejdere, indleder en blokade af transporten af Teslabiler den 20. december. De vil så stoppe med at stuve og afmontere bilgigantens biler, som skal transporteres til Sverige, skriver Svenska yle.

Tesla har ikke kommenteret 3F Transports varsel. Teslas grundlægger og administrerende direktør Elon Musk har dog tidligere kaldt strejken for “sindssyg“, og udtalt, at han er modstander af hele ideen om fagforeninger. Den 5. december sendte Tesla også en pressemeddelelse ud om, at virksomheden åbner et nyt Tesla-center i Jönköping, som vil øge serviceniveauet i området “betydeligt”, ifølge Dagens Industri.

Fakta: IF Metalls strejke er baseret på Teslas afvisning af at underskrive en overenskomst.

IF Metall gik i strejke den 27. oktober i år, efter at Tesla havde afvist et forslag om at underskrive en overenskomst, noget de har forhandlet om siden 2017. I første omgang var strejken begrænset til værkstedsarbejdere på Teslas servicecenter, men den 3. november blev den udvidet til andre værksteder, som ikke skal servicere Teslas biler.

Alt i alt involverer strejken omkring 130 værkstedsarbejdere. Hvor mange, der rent faktisk strejker, er omstridt. Tesla har selv hævdet, at over 90 procent af de ansatte stadig arbejder, et tal, som IF Metall afviser. Ifølge IF Metall organiserer fagforeningen over halvdelen af alle bilmekanikere, der er ansat hos Tesla.

Ud over IF Metall har ni andre svenske fagforeninger iværksat sympatitiltag. Transport og Hamnarbetarförbundet blokerer for lastning af Teslabiler i svenske havne, Fastighets blokerer for rengøring hos Tesla, Elektrikerna blokerer for reparationer i lokaler og af ladestationer, Målarna blokerer for lakeringsarbejde på over 100 værksteder, Byggnads blokerer for anlægsarbejde, Musikerförbundet stopper for noget musik i Tesla-biler, og Seko og ST blokerer for post og pakker til Tesla.

Det sidste har fået Tesla til at sagsøge Postnord og Transportstyrelsen da de forhindrer bilfirmaet i at modtage sine nummerplader med posten. Sagerne skal nu afgøres i henholdsvis Solna tingsrätt og Göta hovrätt.