Skærpet dansk kontrol ved grænsen efter flere svenske voldshandlinger – men ingen ny grænsekontrol

Grænsekontrol for bilister fra Sverige til Danmark den 18. juni 2020. Danskerne skærper nu kontrollen ved grænsen, men der bliver ingen midlertidig grænsekontrol. Foto: News Øresund

De seneste voldshandlinger i Danmark begået af svenskere har fået landet til at skærpe kontrollen ved den svenske grænse. Men på nuværende tidspunkt er der ikke tale om en midlertidig grænsekontrol, der skal indberettes til EU, hvilket Sverige har haft mod Danmark siden 2015, og som Danmark har mod Tyskland, men om stikprøvekontrol på blandt andet Øresundstogene. Derudover vil en dansk politibetjent blive permanent udstationeret i Stockholm, og der vil løbende være en udveksling af politifolk mellem Københavns Politi og svenske Politiregion Syd.

Den skærpede kontrol kommer til udtryk i en øget polititilstedeværelse på tog fra Sverige, men også en øget indsats med overvågning samt analyse ved hjælp af de såkaldte ANPG-kameraer, som scanner bilers nummerplader ved grænsen, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Ingen ny midlertidig grænsekontrol

Flere danske partier har krævet midlertidig grænsekontrol mod Sverige, som Sverige har mod Danmark, og som Danmark har mod Tyskland, hvilket derefter skal meddeles Europa-Kommissionen. En sådan kontrol drejer det sig ikke om for nuværende, mener Marie Langberg Ryder, presse- og kommunikationsrådgiver i Justitsministeriet:

– Vi styrker kontrollen ved grænsen til Sverige, men det drejer sig ikke om midlertidig grænsekontrol, som vi havde før. Det er der ingen planer om i øjeblikket, men justitsministeren vil dog ikke afvise noget, siger hun.

I stedet er der ifølge politiinspektør Jens Jespersen fra Københavns Politi tale om stikprøvekontrol om bord på Øresundstogene, når de ankommer til Danmark:

– Den stikprøvemæssige kriminalitetskontrol vil blive udført af immigrationskontrolsektionen, der vil kontrollere de personer, som politiet kan være interesseret i, baseret på konkrete vurderinger. Derfor kan man møde politi både i og uden for togene, siger han.

På et pressemøde den 12. august sagde rigspolitichef Thorkild Fogde, at politiet dog ikke har “interesse i omfattende grænsekontrol af borgere, der krydser grænsen mellem Sverige og Danmark”:

– Vi har en interesse i at overvåge visse mennesker, visse køretøjer, visse netværk. Når de krydser grænsen, holder vi øje med det,” siger han ifølge Ritzau.

Dansk politi vil yderligere indsætte en “særlig ANPG-patrulje” ved Øresundsbroen, og Justitsministeriet vil undersøge, om ansigtsgenkendelse kan bruges ved alvorlige hændelser som for eksempel mord i et bandemiljø. Kapaciteten på det digitale område vil blive styrket, herunder i forhold til krypterede tjenester. Derudover vil politiet intensivere indsatsen for at efterforske og anholde dem, der bestiller og involverer svenskere i danske konflikter.

Dansk politi placeret i Sverige, svensk i København

Den  danske National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) vil udstationere en politibetjent hos Nationella Operativa Enheten (NOA) i Stockholm. Derudover vil der være en løbende udveksling af “varierende antal medarbejdere fra NSK til Region Syd”, for at styrke samarbejdet, fortæller kommunikationsrådgiver Charlotte Wilhardt Ruge fra NSK.

Siden mandag den 12. august har der været en dansk politibetjent i Malmø, og det er blevet besluttet, at en svensk politibetjent fra Region Syd permanent skal placeres i København, mener Nils Norling, pressetalsperson i Polisområde Malmø.

Derudover øger det svenske politi deres tilstedeværelse på Øresundstogene, rapporterer P4 Malmöhus.

Svensk voldsbølge i Danmark – dette er sket:

Ifølge justitsminister Peter Hummelgaard (S) har der siden april i år været 25 sager, hvor “svenske børnesoldater” er blevet hyret af danske bander til at begå voldsforbrydelser i Danmark.

“Jeg tager de voldelige hændelser, som vi har været vidne til for nylig, meget alvorligt. Det er dybt bekymrende. Politiet har en massiv tilstedeværelse på gaderne og efterforsker på højtryk, så de ansvarlige kan stilles til ansvar. I går (8. august, red.) havde jeg et møde med rigspolitichefen og politidirektøren i NSK, og jeg kan forsikre jer om, at både politiet og jeg som justitsminister er parate til at gøre, hvad der skal til for at sætte en stopper for disse vanvittige begivenheder,” siger Danmarks justitsminister Peter Hummelgaard i en kommentar.

Selvom Sverige har et problem med unge, der begår voldsforbrydelser, er det ikke et specifikt svensk problem, påpeger Håkan Wall, leder af den internationale enhed i Noa, over for TT.

– Desværre har Sverige udmærket sig ved, at banderne har en meget høj voldskapital. Den udnytter kriminelle i andre lande ved at hyre svenske unge mordere i deres konflikter. Men det er ikke Sverige, der er ansvarlig for al kriminalitet i Danmark og Norge. De har deres egne problemer, som Sverige desværre er blevet en del af, siger han.

Torsdag den 8. august blev en 43-årig mand dræbt og en 42-årig kvinde såret i et skyderi på Nørrebro i København. Politiet har mistanke om, at det har at gøre med de seneste skyderier, som har svenske forbindelser, selvom det er for tidligt at sige på nuværende tidspunkt.

Tirsdag den 13. august blev en 25-årig svensker anholdt og senere tilbageholdt i Tingbjerg-området i København. Han havde to håndgranater på sig. Det er den sjette svensker, der er blevet arresteret i de seneste uger.

Sidst Danmark havde grænsekontrol med Sverige var mellem den 3. og 22. august sidste år, hvilket dengang var motiveret af en øget trussel i forbindelse med koranafbrændinger. Mellem den 12. november 2019 og den 12. maj sidste år blev der også indført grænsekontrol, denne gang for at forhindre grænseoverskridende kriminalitet på tværs af Øresund. Grænsekontrollen i 2019 blev indført efter en eksplosion hos Skattestyrelsen i Danmark.

Denne artikel blev opdateret fredag den 16. august.

KILDENews Øresund
Tidligere artikelNy lovgivning, der skal gøre produkter på EU-markedet mere bæredygtige
Næste artikelMindre plastaffald betyder renere strande.