Roberta Metsola valgt som ny formand for Europa-Parlamentet

Roberta Metsola er den yngste formand for Europa-Parlamentet nogensinde.

Tirsdag valgte MEP’erne Roberta Metsola (EPP, MT) til formand for Europa-Parlamentet indtil 2024. Hun fik 458 stemmer og blev valgt i første afstemningsrunde.

Roberta Metsola vandt formandsvalget i første afstemningsrunde, hvor hun fik et absolut flertal på 458 ud af 690 afgivne stemmer iblandt de tre kandidater. Umiddelbart før afstemningen begyndte trak Kosma Złotowski (ECR, PL) sit kandidatur tilbage, hvilket bragte antallet af kandidater ned på tre.

Formand Metsola skal lede Europa-Parlamentet i anden halvdel af indeværende valgperiode, indtil der tiltræder et nyt parlament efter valget til Europa-Parlamentet i 2024.

Afstemningsresultater

  1. Roberta Metsola (EPP, MT) 458
  2. Alice Bah Kuhnke (The Greens, SE)
  3. Sira Rego (The Left, ES) 57

Samlet antal afgivne stemmer: 690

Blanke eller ugyldige stemmer: 74

Absolut flertal: 309

Hvem er Roberta Metsola

Roberta Metsola er født på Malta i 1979 og har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2013. Hun blev valgt som første næstformand i november 2020 og var Parlamentets fungerende formand siden Sassoli afgik ved døden den 11. januar i år. Hun bliver den yngste formand for Europa-Parlamentet nogensinde og den tredje kvindelige formand efter Simone Veil (1979-1982) og Nicole Fontaine (1999-2002).

I sin tale til umiddelbart efter valget udtalte formand Metsola: “Det første, jeg gerne vil gøre som formand, er at minde David Sassoli: han var en kriger, der kæmpede for Europa og for dette Parlament. […] Jeg vil ære David Sassoli ved altid at forsvare Europa og vores fælles værdier: demokrati, værdighed, retfærdighed, solidaritet, lighed, retsstatsprincippet og grundlæggende rettigheder.”

“Jeg ønsker, at befolkningen genvinder en følelse af tro og entusiasme for vores projekt. […] Kære europæere, i de kommende år vil mennesker i hele Europa se vores vej for lederskab, mens andre fortsat vil afprøve grænserne for vores demokratiske værdier og europæiske principper. Vi skal bekæmpe den EU-fjendtlige fortælling, der manifesterer sig så let og så hurtigt. Desinformation og misinformation, som blev yderligere forstærket under pandemien, giver næring til let kynisme og billige løsninger som nationalisme, autoritarianisme, protektionisme og isolationisme,” tilføjede hun.

Formand Metsola understregede, at “Europa handler netop om det modsatte. Det handler om, at vi alle hjælper hinanden og bringer vores folk tættere på hinanden. Det handler om at vi alle må forsvarer de principper fra vores grundlæggere, der fik os fra krigens og holocausts aske til fred, håb og velstand. For 22 år siden blev Nicole Fontaine valgt 20 år efter Simone Veil. Der kommer ikke til at gå yderligere to årtier, før den næste kvinde står her,” sagde hun.

Hele den nyvalgte formands tale findes .

Kilde: Ruropa-Parlamentet