6.4 C
Copenhagen
lørdag, december 21, 2024

Regeringsaftale om at styrke Oslo-Hamburg-korridoren som en grøn hub forventes til efteråret

EU

I næste uge vil OECD fremlægge sine anbefalinger for, hvordan STRING-regionen, som omfatter fem byer og otte regioner mellem Oslo og Hamborg, kan blive en grøn megaregion. Den danske regering har taget ideen op og arbejder på at udvikle en aftale mellem de fire lande. Det meddelte den politiske samarbejdsorganisation STRING på konferencen Fehmarnbelt Days i denne uge.

Den 11. juni vil OECD fremlægge 23 anbefalinger om, hvordan STRING-regionen, der dækker Tyskland, Danmark, Sverige og Norge, kan blive en grøn megaregion. Arbejdet begyndte for ca. to år siden, da OECD henledte den politiske samarbejdsorganisation STRING’s opmærksomhed på mulighederne i regionen.

– De kom til os og sagde, at I er den grønne industris Silicon Valley – hvis I får organiseret jer. Hvis I siger, at det er det, I ønsker at være, har I allerede taget mange skridt, og I befinder jer i en langt bedre position end nogen anden region i verden. I er de facto den stærkeste på dette område, men der er meget hård konkurrence om at blive verdens grønne centrum, fordi det er en industri, der vokser og vil vokse i løbet af de næste hundrede år. Nu er der en enorm efterspørgsel efter grønne løsninger, men I er dårlige til at organisere og sælge dem. I er nødt til at blive større, skalere og gøre det sammen, siger Thomas Becker, adm. direktør for STRING, til News Øresund.

Parallelt med at OECD har formuleret sine anbefalinger om, hvad der kan gøres på de forskellige politiske niveauer, finder der også drøftelser sted på regeringsniveau.

– Vi har talt med den danske regering, og de vil gerne tage initiativ til at der indgås en aftale mellem de fire lande. At de er enige i, at de gerne vil fremme dette og ser det som et positivt skridt. Aftalen drøftes stadig mellem regeringerne, og vi vil holde endnu et ministermøde i november 2021, som den danske regering inviterer til, hvor aftalen vil blive underskrevet, siger Thomas Becker og fortsætter:

– Det er er regeringernes produkt, så jeg kan ikke afsløre detaljerne. Men aftalen er positiv, og de føles, som om at de synes, det er godt, at nogen tager faklen og går videre med dette. Det er frustrerende, når alle taler om grønne løsninger, men ingen kommer med bud på, hvordan man organiserer det.

Det er netop den bredere geografi, som OECD mener har været vigtig i denne sammenhæng.

– Vores enkelte medlemmer eller metropolregioner har ikke massen og størrelse til selv at blive et internationalt center. Det er for lille, og der er ikke industrier til at dække hele tastaturet. Derfor siger OECD, at vi skal organisere os i en større enhed, siger Thomas Becker.

De vigtigste internationale konkurrenter på dette område siges at være San Francisco Bay Area, Singapore og Shanghai.

Fehmarnbelt Days-konferencen blev afholdt digitalt i mandags med udsendelse fra Weissenhäuser Strand i Slesvig-Holsten.

- Advertisement - Oresunds Deals DK

Mere

- Advertisement - Oresunds Deals

Seneste artikel