Siden de første svenske bygninger blev bæredygtighedscertificeret i 2007, er næsten 10.000 flere certifieringer fulgt i deres fodspor. Omkring et dusin forskellige certificeringer er tilgængelige på det svenske marked. Næste år skærper EU kravene til bæredygtighedsrapporter for store børsnoterede selskaber – og på sigt også for mindre børsnoterede selskaber. Det viser den nye rapport “Hållbarhetsregler i fastighetsbranschen”, som Øresundsinstituttet har udarbejdet for Sparbanken Skåne.
Certificering af en ejendom for bæredygtighed er frivillig og en måde at vurdere den ud fra et socialt eller miljømæssigt bæredygtigt perspektiv. Den første type bæredygtighedscertificering, der blev anvendt i Sverige, var gennem EU-projektet Greenbuilding Programme, men det var først, da Swedish Green Building Council (SGBC) og Svanen, svensk pendant Svanemærket, begyndte certificering i 2011, at antallet af certificerede ejendomme for alvor steg. Disse to bæredygtighedscertificeringer udgør ifølge rapporten i dag 62 pct. af det samlede antal i Sverige, som er den fjerde i en serie rapporter om bæredygtighedsarbejde i Skåne.
På den anden side er EU’s krav til grønnere virksomheder obligatoriske. EU’s nye taksonomi, der trådte i kraft i 2020, sætter rammerne for de krav, som virksomheder skal opfylde for at blive betragtet som bæredygtige. Næste skridt i processen er, at alle større børsnoterede selskaber skal udarbejde bæredygtighedsrapporter fra næste år. På sigt vil kravet også gælde for mindre børsnoterede selskaber; men eksperter, der citeres i rapporten, mener, at mange flere virksomheder vil blive berørt af de nye regler, fordi de større virksomheder vil skulle vurdere, hvilke underleverandører de eksempelvis bruger.
Källa: News Øresund