KU-forskere får EU-bevilling til vaccine mod coronavirus

På cirka tre måneder har den nye type coronavirus, der forårsager Covid-19, spredt sig fra Kina og smittet omkring 100.000 mennesker verden rundt.

Forskere fra Københavns Universitet har i et samarbejde med andre universiteter og virksomheder modtaget en bevilling fra EU på 2,7 millioner euro. Bevillingen skal bruges på at udvikle en vaccine mod den nye type coronavirus-sygdom Covid-19, der lige nu spreder sig i hele verden.

Mens sygdommen fortsætter med at brede sig, arbejder lektor Morten Agertoug Nielsen, lektor Adam Sander og professor Ali Salanti fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet, på at udvikle en vaccine mod den smitsomme virus.

Sammen med et konsortium har de netop modtaget en bevilling fra EU på 2,7 millioner euro – svarende til godt 20 millioner danske kroner – til at udvikle en vaccine mod Covid-19.

Ud over Morten Agertoug, Adam Sander og Ali Salanti består konsortiet af forskere fra University of Tübingen, Leiden University Medical Center, Wageningen University og firmaerne AdaptVac og ExpreS2ion.

”Vi er allerede godt i gang med at designe vaccinen, men det er meget dyrt at skalere en produktion op og sørge for, at vaccinen er klar til at kunne blive brugt på mennesker. Og det ville ikke have været muligt at gøre uden den her bevilling fra EU,” fortæller lektor Morten Agertoug.

Morten Agertoug Nielsen, Ali Salanti, Adam Sander og flere af deres forsker-kolleger har selv opfundet og udviklet den vaccineteknologi, som de nu arbejder på at bruge til en vaccine mod Covid-19.

Forskerne kan ikke sige noget om, hvornår en eventuel vaccine vil kunne være klar til at bruge på mennesker. Men de har et estimat på, hvornår de gerne vil have de første kliniske forsøg gennemført:

”Vi håber, at vi inden for 12 måneder kan have gennemført de første kliniske forsøg. Det bliver også det første såkaldte ’proof of principle’ for vores vaccineteknologi. Det er en bro fra laboratoriet til klinisk udvikling, hvor vi skal vise, at vaccinen virker og er sikker i mennesker,” fortæller Ali Salanti.

Det er Københavns Universitet, som ejer patentet til den vaccineteknologi, som forskerne arbejder med og selv har udviklet. De prækliniske test af vaccinen vil også blive lavet i KU-regi.

Forskerne har selv stiftet spinout-virksomheden NextGen Vaccines, der sammen med den private biotekvirksomhed ExpreS2ion har lavet joint ventureselskabet AdaptVac. Alle tre samarbejder om udviklingen af nye typer vacciner – herunder vaccinen mod den nye type coronavirus.

Det er EU-kommissionen, som under EU’s forskningsprogram Horizon 2020, har uddelt bevillingen til vaccine-projektet. I alt har kommissionen valgt at støtte 17 projekter, der på den ene eller anden måde arbejder med Covid-19.

Udbruddet begyndte i Kina i byen Wuhan, der ligger i Hubei-provinsen, i december 2019. Siden har virussen spredt sig til adskillige lande hele verden rundt og tæller blandt andet Europa, Asien, Mellemøsten, Afrika og Nord- og Sydamerika.

Der er indtil videre 23 personer i Danmark, der er bekræftet smittet med Covid-19 ifølge Sundhedsstyrelsens opgørelse fredag 6. marts. Derudover er mere end 400 personer i karantæne.

Læs mere om anbefalinger og seneste nyt om Covid-19 på de danske myndigheders fællesside.