Ikke sikkert at forsikringen gælder over Øresund

Danskar som reser till sin sommarstuga i Sverige kan inte vara säkra på att försäkringen gäller, eftersom Udenrigsministeriet avråder från resor till Sverige. Foto: News Øresund - Johan Wessman

For dem, der krydser grænsen mellem Danmark og Sverige i en privat sag, er det vigtigt at kontrollere, om forsikringen er gyldig, da begge lande fraråder unødvendige rejser til nabolandet. De, der ikke har forsikringsdækning, risikerer selv at være ansvarlige for omkostninger i tilfælde af ulykker eller tyverier.

Nordiske borgere har ret til akut pleje i alle nordiske lande i henhold til den nordiske konvention om social sikkerhed. Det er dog op til hvert forsikringsselskab, om en rejseforsikring eller en boligforsikring med rejsebeskyttelse gælder, når man rejser til et land, som myndighederne ikke frigiver rejser til. Dette gælder både svensker, der rejser til Danmark (med en gyldig, privat grund) og danskere, der rejser til Sverige, da rejser frarådes i begge retninger. Selvom akutpleje ikke koster mere for andre nordboere end for indbyggerne i hvert land, dækker rejse- eller boligforsikring ofte også ting som ulykker eller tyverier.

– I Sverige er der lidt af hvert, der findes firmaer som har visse undtagelser hvis UD fraråder rejsen. I Trygg-Hansa har vi ikke den begrönsning, så har du brug for at rejse udenlands gælder hele vores forsikringspakke uindskrænket, siger Håkan Franzén, forsikringsekspert hos Trygg-Hansa, til News Øresund.

Danske Topdanmarks rejseforsikring kommer fra 15. juni til at dække rejser i EU, også selvom Udenrigsministeriet fraråder rejser til et vist landet. Indtil videre har forsikringen dog ikke været gyldig på rejser til lande med en frarådning, såsom Sverige.

– Vi anbefaler alle vores kunder at følge Udenrigsministeriets rejsebefalinger. Men samtidig ønsker vi i denne helt særlige situation at betrygge vores kunder i, at de ikke kommer i klemme og står uden dækning, hvis de alligevel vælger at tage af sted, siger Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark,  siger Rasmus Ruby-Johansen, skadechef på Topdanmark, i en kommentar.

Informationstjänsten Øresunddirekt opfordrer alle rejsende til at checke med deres forsikringsselskab om de almindelige forsikringer gælder rejser til Sverige respektive Danmark, eller om der kræves supplerende forsikring.

I modsætning til private ture er Øresundspendlere på vej til eller fra arbejde dækket af arbejdsgiverforsikringen. Der er det altså forsikringsselskabets betingelser, der skal undersøges.

(News Øresund – Anna Palmehag)