Formand for rettighedsudvalg: Schengen er vigtig for EU’s genopretning

Juan Fernando López Aguilar.

“EU’s grænser skal genåbne så hurtigt som muligt,” ifølge Juan Fernando López Aguilar. Læs mere i vores interview.

Efter måneders suspendering af den frie bevægelighed i Schengen-området, opfordrer Parlamentet til en hurtig, koordineret tilbagevenden til det normale. Forud for en afstemning om situationen for Schengen ved junis plenarforsamling, diskuterede vi med Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanien), formand for udvalget for Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender (LIBE), hvordan den grænsefrie zone kan blive normal igen efter Covid-19 krisen.


Hvornår vil de interne grænser i Schengen genåbne?

De skal genåbne så hurtigt som muligt. Det er mit budskab. Men det kommer åbenbart ikke til at ske fuldt ud før juli. Vores udvalg har mindet medlemslandene om, at de er forpligtet til at følge EU’s lov. Loven siger, at restriktioner skal være tidsbegrænsede, og grundene til at suspendere Schengen skal være rimelige og proportionelle.

Det er vigtigt, at Kommissionen overvåger genetableringen af den frie bevægelighed i faser inden for en tidsramme. Indenrigsministrene skal koordinere forlængelserne af restriktionerne med Kommissionen. Det er tydeligt, at uden Schengen bliver der ingen genopretning (efter pandemien). Efter min mening er der ikke noget EU uden Schengen.

Læs mere om hvad EU gør for at genåbne Schengen

Har Schengen-zonen brug for bedre koordinering og styring?

Koordinationen har manglet. Medlemslandenes regeringer har ikke levet op til deres forpligtelser, som er bindende. De skulle have kommunikeret før (suspenderingen af Schengen) med hinanden og Kommissionen, og Kommissionen skulle have sikret, at suspenderingen var tidsbegrænset og ikke diskriminerede nogen borgere. I processen med at få Schengen tilbage til normal, skal vi lære af disse fejl.

Hvis der kommer en anden bølge af smitte, hvad skal Europa så gøre anderledes? Er det at lukke grænserne ikke den bedste måde at stoppe spredningen af virussen?

Lad os se det i øjnene: Pandemien kom som en overraskelse. Ekstraordinære tiltag blev sat i værk. Den udfordrede de friheder, vi har taget for givet i mange år. Den frie bevægelighed er blevet suspenderet, og det er ødelæggende. Men præcis pga. at denne situation var ekstraordinær, skal vi vise forståelse for nogle af de fejl, regeringerne har lavet i forsøget på at sikre den offentlige sundhed, hvilket er deres førsteprioritet.

Find ud af mere om hvad EU gør for at bekæmpe coronavirus
Tjek vores tidslinje over EU’s tiltag imod Covid-19

KILDEEuropa-Parlamentet
Tidligere artikelFaldende covid-19 relaterede dødstal på den danske side af Øresund
Næste artikelNye regionale regler for indrejse i Danmark kan åbne op for sydsvenskerne