Første spadestik taget til Lynetteholm – med politikere og aktivister til stede

Først spadestik til anlægningen af Lynetteholm-halvøen i Københavns havn, der skal stå færdig om 50 år. Foto: News Øresund - Sofie Paisley

Første spadestik til anlægningen af Lynetteholm halvøen, der skal anlægges mellem Refshaleøen og Nordhavn i Københavns indsejling, blev taget den 17. januar 2022 Spadestikket blev taget af Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) og adm. direktør i By & Havn, Anne Skovbro. Lynetteholm skal indgå i stormflodssikringen af byen, og sikre at Københavns Kommune kan deponere overskudsjord fra Københavns byggepladser klimavenligt. Når den er færdig om ca. 50 år, skal halvøen kunne huse 35.000 borgere og arbejdspladser.

Anlægningen af halvøen og jorddeponeringerne, bl.a. i Øresund det kræver, har mødt hård kritik på begge sider af Øresund, fra kommuner, borgere og organisationer, på grund af mulige negative miljøkonsekvenser og påstået mangel på miljøundersøgelser. Ved ceremonien for igangsættelsen af arbejdet var også repræsentanter til stede fra flere grupper der er imod projektet, og selve spadetaget blev midlertidigt stoppet, da en aktivist lagde sig på jorden, hvor spadestikket skulle tages.

Kilde: News Øresund