Europas fremtid: Konferencen slutter med løfter om forandringer

Afslutning for Konferencen om Europas fremtid.

Formændene for EU-institutionerne lovede at handle på borgernes ideer til at ændre EU, da de modtog den endelige rapport fra Konferencen om Europas fremtid.

Rapporten, der indeholder 49 forslag med over 300 tiltag vedtaget ved konferenceplenaren den 30. april, blev præsenteret ved afslutningsarrangementet for Konferencen om Europas fremtid den 9. maj i Strasbourg.

Talerne ved ceremonien, deriblandt Europa-Parlamentets formand Roberta Metsola, Kommissionens formand Ursula von der Leyen og Frankrigs præsident Emmanuel Macron, der repræsenterede Rådet, anerkendte, at nogle af de mest ambitiøse forslag vil kræve traktatændringer.

“Vi står endnu engang ved et afgørende øjeblik for den europæiske integration, og der er ingen forslag til forandring, der er udelukket. Uanset hvilken proces, der kræves for, at vi når dertil, så skal vi hilse den velkommen,” sagde Roberta Metsola.

MEP’erne opfordrede allerede i en betænkning vedtaget den 4. maj til at igangsætte den procedure, der kan føre til traktatændringer. Processen kræver formentlig, at der laves et konvent, der samler repræsentanter fra Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen såvel som nationale parlamenter til at foreslå traktatændringer.

“Der er en kløft imellem, hvad folk forventer, og hvad Europa kan levere lige nu. Det er derfor, vi har brug for et konvent som det næste skridt. Der er nogle problemstillinger, der bare ikke kan vente,” tilføjede Parlamentets formand.

Vejen fremad

Emmanuel Macron, hvis land lige nu har formandskabet i EU, sagde, at en reform af traktaterne vil give EU mulighed for at “bevæge sig mod mere enkelthed” og vil “give legitimitet til den demokratiske kontrol”, som konferencen har lanceret.

Han talte for, at beslutninger i Rådet vedtages ved et kvalificeret flertal fremfor ved enstemmighed: “Vi ved, hvilken vej vi skal gå: der skal generelt bruges flertalsafstemninger til at træffe beslutninger vedrørende vores vigtigste offentlige politikker.”

Kommissionsformand Ursula von der Leyen lovede at arbejde på nye forslag baseret på borgernes anbefalinger og fremlægge dem i september, når hun leverer sin årlige tale om Den Europæiske Unions tilstand.

“Der er allerede meget, vi kan gøre uden forsinkelse. Og det gælder også for de anbefalinger, der kræver, at vi introducerer nye tiltag,” sagde hun og understregede, at mange af de foreslåede tiltag fra borgerne kan føres igennem under de nuværende traktater.

Talerne ved arrangementet opfordrede til at finde veje til at involvere borgerne direkte i EU’s beslutningsproces på en permanent måde.

“Jeg er overbevist om, at vi udover valgene må institutionalisere borgernes direkte involvering som en modgift til opdelingen i vores samfund,” sagde konferencens medformand Guy Verhofstadt.

En tanke til Ukraine

Nødvendigheden af at reformere EU står mere klart i lyset af Ruslands krig imod Ukraine, understregede formændene for EU-institutionerne.

Verden er blevet “farligere” og “Europas rolle har ændret sig”, sagde Roberta Metsola. “Europas fremtid er forbundet med Ukraines fremtid. Den trussel, vi står over for, er reel. Og konsekvenserne af et nederlag er enorme,” tilføjede hun.

Borgernes anbefalinger

Konferencens afsluttende rapport kommer efter et år med møder og græsrodsevents i hele EU, hvor hundreder og tusinder deltog. Rapporten er baseret på ideer, der er blevet indsendt på konferencens digitale platform og anbefalinger fra de europæiske og nationale borgerpaneler.

Forslagene indeholder opfordringer til at give Europa-Parlamentet initiativret til at foreslå love, at fjerne enstemmighedsafstemninger i Rådet på udenrigspolitikområdet, etablering af en ret til sundhedspleje for alle EU-borgere, et skifte i energiproduktion mod vedvarende energi og forbedring af lærdommen om miljømæssige problemstillinger, digitale teknologier, bløde færdigheder og EU-værdier.

“Når jeg er 65, i 2070, vil jeg gerne fortælle mine børnebørn om de mange positive forandringer, der kom til Europa fra denne unikke proces,” sagde 16-årige Camille Girard fra Frankrig, en af de yngste deltagere ved konferencen.

Mere end 43.000 bidrag blev modtaget på konferencens flersprogede digitale platform. (engelsk).

Læs mere i konferencens færdige rapport (engelsk).