12.8 C
Copenhagen
fredag, oktober 18, 2024

EØSU kræver retfærdig kompensation for praktikpladser: ingen praktikant skal arbejde gratis.

EU

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) opfordrer til, at Kommissionens forslag om at gøre EU-praktikpladser mere retfærdige og inkluderende styrkes. Næsten halvdelen af EU’s mere end tre millioner praktikanter er ulønnede, og næsten en tredjedel har ingen adgang til social beskyttelse. Alle unge mennesker bør have mulighed for at få gavn af praktikoplevelsen – ikke kun dem, der har økonomisk mulighed for det.

Den 11. juli afholdt Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) en højniveau-debat om forbedring af EU-lovgivningen om praktikpladser midt i krav fra civilsamfundet og ungdomsorganisationer om at stoppe den udbredte praksis med ulønnede praktikanter og manglende adgang til social beskyttelse eller andre arbejds- og sociale rettigheder.

I debatten med kommissæren for beskæftigelse og sociale rettigheder, Nicolas Schmit, der fandt sted under EØSU’s plenarforsamling i juli, bifaldt EØSU Kommissionens seneste forslag om at forbedre praktikpladser i Europa – Praktikdirektivet og det Forstærkede kvalitetsramme for praktikpladser. Udvalget roste Kommissionens initiativ som et stort skridt i den rigtige retning.

Det foreslåede direktiv sigter mod at forbedre og håndhæve gode arbejdsvilkår for praktikanter og sikre gennem kontrol og inspektioner, at praktikpladser ikke bruges til at skjule almindelige job. I forslaget om at revidere 2014’s Rådsanbefaling om et kvalitetsramme for praktikpladser anbefaler Kommissionen retfærdig løn til praktikanter og sikrer, at de har adgang til tilstrækkelig social beskyttelse. Foranstaltningerne i den reviderede Rådsanbefaling er dog ikke bindende.

Udvalget opfordrede lovgiverne til at styrke forslagene for at forhindre, at praktikpladser misbruges som billig arbejdskraft eller erstatning for indgangsjob.

EØSU understregede vigtigheden af retfærdig kompensation til praktikanter. De leveomkostninger, de pådrager sig for at kunne deltage, bør også dækkes for at garantere, at alle har lige adgang til praktikoplevelsen.

Formanden for EØSU, Oliver Röpke, sagde: “Praktikpladser er et centralt redskab, der muliggør, at unge mennesker kan opnå førstehåndserfaring med arbejde. Vi må sikre, at ingen unge mennesker udelukkes fra disse muligheder på grund af økonomiske begrænsninger. Derfor skal praktikpladser kompenseres retfærdigt. Vi må bekæmpe udnyttende praktikpladser i Europa, og jeg takker Kommissionen for dens forslag til at opnå dette mål.”

Kommissær Schmit sagde: “Praktikpladser kan være en god måde for unge mennesker at få initial arbejdserfaring, lære nye færdigheder og opbygge deres netværk. Men de skal være praktikpladser af god kvalitet. Det betyder, at der skal være klare læringsmål, de skal være lønnede, og praktikanter skal få mentoring og vejledning til at hjælpe dem med at overgå til arbejdslivet. Vi skal også gøre en indsats for at gøre praktikpladser mere tilgængelige og inkluderende: de skal ikke kun være for en privilegeret få. Jeg takker EØSU for dagens debat og for dens engagement i at styrke unge mennesker, når de starter deres karrierer.”

EØSU: Bekæmpelse af misbrug og udnyttelse af praktikpladser er afgørende

I sin udtalelse om praktikdirektivet og en forstærket kvalitetsramme for praktikpladser understregede EØSU den vigtige rolle, som relevante myndigheder spiller i at bekæmpe regulære ansættelser, der er forklede som praktikpladser. De sociale parter spiller en central rolle i disse bestræbelser, i overensstemmelse med gældende nationale praksisser.

Denne udtalelse kræver bestemmelser, der sikrer, at arbejdstagerrepræsentanter altid kan handle for at beskytte praktikanter, selvom praktikken ikke udgør en ansættelsesrelation, i overensstemmelse med national lovgivning og praksis.

“Når det gælder om at forbedre kvalitetsrammen for praktikpladser i hele Europa, især når det kommer til at styrke indholdet af læring og uddannelse og bekæmpe misbrug og udnyttelse af praktikpladser, er det afgørende. Derfor opfordrer vi Kommissionen til at forbedre de fremlagte forslag for at sikre, at disse mål opnås,” sagde Nicoletta Merlo, ordfører for udtalelsen.

Nicoletta Merlo påpegede, at Kommissionens forslag refererer indiscriminately til alle former for praktikpladser og ikke giver de nødvendige foranstaltninger for at forhindre misbrug af praktikpladser fra starten af. Derudover vil reglerne kun gælde praktikanter, der anses for at være arbejdstagere eller som er i en ansættelsesrelation. Dette begrænser omfanget af modtagerne og betyder, at der er en risiko for, at målene for den foreslåede lovgivning ikke opnås.

Modstridende synspunkter fra arbejdsgivere og fagforeninger

Ledere af EU’s paraplyorganisationer, der repræsenterer Europas arbejdsgivere, arbejdstagere og unge, deltog også i plenardebatten: direktøren for Business Europe, Maxime Cerutti, konfederalsekretæren for Den Europæiske Faglige Sammenslutning (ETUC), Tea Jarc, og den nyudnævnte formand for Den Europæiske Ungdomsforum, Rareș Voicu.

Maxime Cerutti sagde, at arbejdsgiverorganisationerne var imod bindende lovgivning om praktikpladser, fordi det var vigtigt at respektere nationale og sociale parters kompetencer. Praksis og definitioner af en praktikant varierer fra land til land. Det er afgørende at forbedre situationen på arbejdsmarkedet generelt ved at forbedre uddannelsesbestemmelserne generelt og skabe bedre incitamenter for arbejdsgivere til at uddanne deres arbejdsstyrke for at reducere kompetencemismatch på arbejdsmarkedet.

Tea Jarc sagde, at den største mangel ved Kommissionens pakke var, at den ikke ville stoppe ulønnede praktikpladser, hvilket dermed sender budskabet til unge mennesker, at de kan udnyttes. Direktivet fastlægger ikke eller håndhæver kriterier for at definere praktikpladser af god kvalitet, og derfor bør der stilles klare krav til regeringer og arbejdsgivere. Rareș Voicu sagde, at Den Europæiske Ungdomsforum velkomnede mange dele af initiativet, men ønskede, at direktivet skulle være “modigere”. Dette ville sikre, at unge mennesker ikke udnyttes og marginaliseres på arbejdsmarkedet og dermed socialt udelukkes.

At investere i praktikpladser af god kvalitet betaler sig

At investere i praktikpladser af god kvalitet – som garanterer retfærdige og transparente arbejdsvilkår og tilstrækkeligt uddannelsesindhold – har stor potentiale for at øge ungdomsbeskæftigelsen. Ifølge en Flash Eurobarometer fra 2023 var 68% af de praktikanter, der blev undersøgt, ansat efter deres praktik. Tre ud af fire tidligere praktikanter mente, at de viden og færdigheder, de opnåede under en praktik, var professionelt nyttige.

Samtidig er ungdomsarbejdsløsheden stadig en vedvarende udfordring i EU: den er mere end dobbelt så høj som den samlede arbejdsløshedsrate. Mens den gennemsnitlige beskæftigelsesgrad for nyuddannede i EU var 83,5%, var den i nogle medlemsstater meget lavere og nåede kun 67% i Italien.

Baggrund

Kommissionens nye forslag opdaterer 2014’s kvalitetsramme for praktikpladser, som fastlægger standarder og retningslinjer for medlemsstaterne om, hvordan praktikpladser skal gennemføres. De to nye forslag, offentliggjort i marts 2024, følger op på både Kommissionens andre initiativer til støtte for ungdomsbeskæftigelse og Konferencen om Europas fremtid, hvor europæerne bad Kommissionen om at sikre praktikpladser af god kvalitet.

EØSU ser pakken som et vigtigt første skridt og lover at fortsætte med at presse på for retfærdig behandling af unge mennesker på arbejdsmarkedet med hensyn til arbejdsvilkår, uddannelse og karrieremuligheder.

Tekst oversat til dansk af chatGPT

- Advertisement - Oresunds Deals DK

Mere

- Advertisement - Oresunds Deals

Seneste artikel