5.7 C
Copenhagen
tirsdag, december 3, 2024

Den svenske migrationsminister ønsker at efterligne den danske asylpolitiks “opskrift på succes”: “Det er tydeligt, at man arbejder på en helt anden måde”

EU

Mandag den 20. marts mødtes Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) med sin danske kollega, udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), i København. Det var det tredje svenske ministerbesøg hos det vestlige naboland i år efter nordenminister Jessika Roswall og finansminister Elisabeth Svantesson.

Det er den danske migrationspolitik i almindelighed og den såkaldte Hjemrejsestyrelsen i særdeleshed, der har fanget den svenske regerings interesse, sagde Maria Malmer Stenergard på et pressemøde på Den Svenske Ambassade i København. Hun kalder den danske politik for en “opskrift på succes”:

– Det er lykkedes dem meget godt med at øge den frivillige tilbagevenden. Det er tydeligt, at man arbejder på en helt anden måde, man taler om tilbagevenden fra dag ét, siger Maria Malmer Stenergard.

Ønsker at få flere at vende tilbage frivilligt med “motiverende foranstaltninger”

Hjemrejsestyrelsen blev oprettet i Danmark i 2020 under Udlændinge- og Integrationsministeriet. Myndigheden er ansvarlig for at sikre, at afviste asylansøgere vender hjem gennem “motiverende foranstaltninger” som rådgivning og samtaler, men også økonomisk støtte til frivillig tilbagevenden.

I 2021 faldt antallet af afviste asylansøgere, der ikke ønskede at rejse hjem, fra 1.155 til 806 ifølge Hjemrejsestyrelsen, og er nu nede på 537.

– Hvis man arbejder tæt sammen med den enkelte og tilbyder dem fordele ved at tage hjem, er der større sandsynlighed for, at det lykkes at få dem til at vende tilbage. Det har været en udfordring i mange europæiske lande, som vi er kommet i mål med”, siger Kaare Dybvad Bek.

“Er parat til at overveje alle metoder, der synes at virke”

Den danske migrationspolitik er ifølge Maria Malmer Stenergard meget “struktureret” og hun nævner som eksempel den svenske lov om egen bolig (EBO), som fastslår, at asylansøgere har ret til at organisere deres egen bolig under deres asylproces.

I Danmark bor asylansøgerne i særlige boliger med daglig kontakt med deres sagsbehandlere, hvilket ifølge migrationsministeren “skaber tillid” og “letter en tilbagevenden” i tilfælde af afslag på asyl.

– Jeg er parat til at overveje alle metoder, der ser ud til at virke her, siger Maria Malmer Stenergard.

Kan danskerne lære noget af den svenske indvandringspolitik?

– Jeg synes, at de har været lidt mere proaktive, end vi har været, både med hensyn til bekæmpelse af kriminalitet og migration. Af de områder, jeg ser til daglig i mit job, er det snarere os, der kan lære af Danmark, siger Maria Malmer Stenergard.

Kaare Dybvad Bek mener dog, at Danmark har for få personer med etnisk minoritetsbaggrund i politik:

– Jeg synes, at Sverige på nogle måder har fået mere ud af sin integrationsindsats i forhold til specifikke grupper som chilenere og iranere, der i høj grad er en del af foreningslivet og i de politiske organisationer. Jeg synes, at Sverige er lykkedes godt der.

- Advertisement - Oresunds Deals DK

Mere

- Advertisement - Oresunds Deals

Seneste artikel