Den danske medicinalindustri kan få brug for at ansætte 15.000 nye medarbejdere i de kommende år

Mangel på arbejdskraft er et problem, når danske medicinalvirksomheder forventes at skulle ansætte 15.000 nye folk i de kommende år. Foto: News Øresund - Johan Wessman

95 pct. af de danske medicinalvirksomheder, der er medlem af brancheorganisationen Lægemiddelsindustrien (Lif), forventer at skulle ansætte nye medarbejdere inden for de næste 5-10 år. Hvis den nuværende vækst i medicinalindustrien fortsætter, forventes det, at der vil være 15.000 nye arbejdspladser. Det viser en ny rapport fra Lif.

De danske medicinalvirksomheder foretager i øjeblikket rekordstore investeringer. Et eksempel er Novo Nordisk, der frem mod 2029 investerer 78 mia. kr. i udvidelsen af sin medicinalfabrik i Kalundborg alene på Vestsjælland. Ifølge en analyse fra Øresundsinstituttet fra 2022 beskæftiger life science-sektoren alene i Østdanmark 58.000 personer, hvilket betød en stigning på 10.500 personer på fem år.

Manglen på arbejdskraft i Danmark er en af branchens største udfordringer, når det gælder vækst, mener Lifs politiske chef for forskning og innovation, Anders Hoff. Han efterlyser en indsats for at uddanne flere på området; men understreger også, at branchen er afhængig af udenlandsk arbejdskraft. I 2021 var 17 pct. af de ansatte i medicinalindustrien i Danmark internationalt ansatte – en stigning fra otte pct. i 2012.

– Tallene understreger endnu engang virksomhedernes forsøg på at lukke det hul, som manglen på kvalificeret arbejdskraft skaber i Danmark. Hvis virksomheder ikke kan finde tilstrækkeligt med relevante medarbejdere i Danmark, så kigger de ud over landets grænser. Det skal være let og tilgængeligt at komme til Danmark og arbejde. Alternativet er, at virksomhederne er nødt til at flytte aktiviteter derhen, hvor medarbejdere er, siger Anders Hoff i en kommentar.

Godt 800 personer pendlede i 2021 fra deres hjem i Skåne til job i medicinalindustrien i Østdanmark, viser en tidligere rapport fra Øresundsinstituttet.

Källa: News Øresund