Beskæftigelsen i Danmark slår ny rekord trods økonomisk uro og høj inflation

Billedtekst: Beskæftigelsen i Danmark er især vokset inden for sundhed og socialvæsenet, forsvaret og politiet i den seneste periode. Billede fra dansk-svensk jobmesse i Bella Center sidste år. Foto: News Øresund

Den økonomiske usikkerhed har endnu ikke medført et fald i beskæftigelsen i Danmark. Den fortsætter med at stige til rekordhøje niveauer. Beskæftigelsesvæksten er delvis drevet af den offentlige efterspørgsel efter arbejdskraft. Beskæftigelsen stiger mest inden for sundhed og socialvæsenet, mens beskæftigelsen falder inden for 6 ud af 19 brancher i erhvervslivet. Den største nedgang er inden for hotel- og restaurationsbranchen.

Beskæftigelsen i Danmark når nye rekordniveauer. Fra oktober til november sidste år steg antallet af lønmodtagere med 4.300 til i alt 2.974.200, oplyser Danmarks Statistik.

“Beskæftigelsen bliver ved med at trodse tyngdeloven. Arbejdsmarkedet har på trods af et meget vanskeligt 2022 med energikrise, stigende renter og krig i Europa vist sig ekstremt modstandsdygtigt. Hjulene er ikke gået i stå, og beskæftigelsen er bare tordnet op. Det er vildt imponerende”, siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Dansk Metal, i en kommentar til Børsen.

Den største stigning i perioden var inden for sundhed og socialvæsenet, hvor antallet af beskæftigede steg med 1.500 personer. Samtidig faldt beskæftigelsen i 6 af erhvervslivets 19 brancher. Det største fald i antal var inden for hotel- og restaurationsbranchen, hvor antallet af beskæftigede faldt med 600 personer i samme periode.

Men flere eksperter mener, at arbejdsløsheden vil begynde at stige i år. Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, siger i en kommentar til Børsen, at arbejdsmarkedet normalt reagerer med en forsinkelse, og at den generelle udvikling allerede nu viser tegn på, at dansk økonomi bremser op. Han peger også på den stigende arbejdsløshed i Danmark, som i samme periode er steget med 5.700 personer, og det faldende antal ledige stillinger på det danske arbejdsmarked.