Sådan får vasketøj tørret i solen sin dejlige duft

Eksempelvis udledte de soltørrede håndklæder stofferne pentanal, fundet i kardemomme, octanal, som giver citrus-agtige aromaer og nonal, som dufter af roser. Foto: Pixabay

Forskere i atmosfærisk kemi undrede sig over, hvorfor vasketøj, tørret udenfor i solen, dufter så godt og begyndte at hænge håndklæder til tørre uden for kemi-bygningen på Københavns Universitet i et atypisk eksperiment.

Blomster, frugt og citrus. Tøjet dufter bare bedre, når det har hængt til tørre ude i solen, fremfor i en vaskekælder eller indendøre. Men hvad er det, der giver det ude-tørrede vasketøj den ekstra gode duft?

Det har en gruppere forskere fra Kemisk Institut på Københavns universitet undersøgt i en videnskabelig artikel udgivet tidligere på året. Forskerne fandt et tomt, mørkt kontor i kemi-bygningen og en udendørs, solrig altan, hvor de hængte ufarvede bomuldshåndklæder op, som de forinden vaskede tre gange i hånden i ultra rent vand, hvor der ingen partikler, mikroorganismer eller salte er i.

Ved at sammenligne de forskellige typer af tørrede håndklæder kunne forskerne se, at de soltørrede håndklæder producerede en række aldehyder og ketoner: Organiske molekyler, som vores næser forbinder med duften af planter eller parfume.

”De håndklæder, som hang i solen, havde klart de højeste koncentrationer af de oxiderede forbindelser, hvilket betyder, at solen har sat gang i nogle fotokemiske processer, som har dannet de forskellige duftstoffer, vi fandt,” forklarer Ph.d. Malte Frydenlund, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Eksempelvis udledte de soltørrede håndklæder stofferne pentanal, fundet i kardemomme, octanal, som giver citrus-agtige aromaer og nonal, som dufter af roser.

Det duftede håndklæderne af

Her en liste over de mest markante stoffer fundet i håndklæderne og hvad de dufter af:

Methylfuran = Chokolade
2-Butylfuran = Frugtig, sødme
3-Methylbutanal = Frugtig, ristet
Nonanoic acid = Voksagtig
Heptanal = Frugtig, grøn, urteagtig
Octanal = Aldehydagtig, grøn
2-Heptanone = Frugtig, nøddeagtig
Nonanal = Frisk, blomster, citrus
Pentanal = Frugtig
Ethyl vinyl ketone = Bitter, peberet
2-Methyl-1-propanol = Æterisk, vinagtig
2-Hexenal = Sødme, mandel, frugtig, grøn, blade
Methacrolein = Blomster

Et område som forskningen ikke fuldt ud forstår

Ph.d. Malte Frydenlund og hans makker, Silvia Pugliese og Jakob Boyd Pernov, fik sammen med deres vejleder, professor Matthew Stanley Johnson fra Københavns Universitet, idéen til at kigge nærmere på fænomenet i den rekord-varme sommer tilbage i 2018.

”Folk grinede og synes, det var lidt mærkeligt, at vi kom gående der med vores våde håndklæder og hang til tørre,” siger Malte Frydenlund.

Men faktisk er forskningsverdenens forståelse af, hvad der sker, når våde overflader reagerer med sol og luft mangelfuld, og derfor er det et meget aktivt forskningsområde. Selvom studiet primært har afdækket, hvilke dufte, der forekommer, når man tørrer sit vasketøj i solen, har Malte Frydenlund også nogle bud på, hvordan duftene overhovedet opstår:

”Når luftarten Ozon reagerer med stoffer i et vådt håndklæde, så dannes der aldehyder og ketoner, som passer godt med de observerede duftstoffer i studiet, så det kan være en del af årsagen. Men vi tror også, at det skyldes noget direkte relateret til sollyset. Det kan fx være pigmenter eller farvestoffer i håndklædet (som findes selvom håndklæderne er ubehandlede), som absorberer sollyset og fører til de kemiske omdannelser,” siger han og tilføjer:

“Det her er en mekanisme, som kan foregå på nærmest alle overflader i miljøet og dermed være vigtig for stoffers nedbrydelse i miljøet. Det derfor utroligt vigtigt at vi får en bedre forståelse for disse processer og forhåbentlig er dette studie en skridt i den retning.”

Sådan lavede de forsøget

Vasketøj
Håndklæder hængt til tørre på en altan på Kemisk Institut. Foto: Malte Frydenlund Jespersen

Forskerne hængte tre ubehandlede håndklæder til tørre på en tørresnor hhv. indenfor i et mørkt rum, udenfor på en altan i solen og udenfor på en altan i skygge. Derefter blev de tre typer af tørrede håndklæder sammenlignet ved at forskerne forseglede håndklæderne i en plasticpose i 15 timer, så de kemiske forbindelser blev frigivet i luften inde i posen.

Derefter kunne de suges igennem et måleinstrument, en såkaldt GCMS, som kunne identificere de kemiske forbindelser. Forskerne målte også på luften inde i en tom pose og på luften udenfor ved tørrestationerne for at kunne sammenligne den med de tørrede håndklæder.

Forskerne brugte også farvede håndklæder i eksperimentet, hvor trenden var den samme med masser af aldehyder og ketoner.

Forskningen er finansieret af kemisk institut på Københavns Universitet.