Coronavirus: Fakta om dine passagerrettigheder

Foto: Pixabay

Blev dit fly aflyst pga. Covid-19? Ønsker du ikke at rejse, eller er det forbudt, der hvor du er? Find ud af hvad dine passagerrettigheder er i EU i ekstraordinære tider.

En række EU-lande har introduceret tiltag – såsom rejserestriktioner, karantånezoner og nedlukning – til at håndtere coronapandemien. Disse tiltag påvirker transportsektoren kraftigt, så vær sikker på, at du kender dine passagerrettigheder.

Den 18. marts præsenterede Europa-Kommissionen detaljerede retningslinjer for at sikre, at passagerrettighederne i EU anvendes på samme måde alle steder og for at beskytte passagererne i alle EU-landene.

Hvad hvis mit fly er aflyst?

Flyselskaber, der aflyser ture, har en forpligtelse – under alle omstændigheder – til at tilbyde passagererne et valg mellem disse tre muligheder:

a) Pengene tilbage
b) Omlægning af rejsen så hurtigt som muligt
c) Omlægning af rejsen til en senere dato, valgt af passageren selv

Hvis du vælger en omlægning af rejsen så hurtigt som muligt, skal du medregne en betragtelig forsinkelse pga. det begrænsede antal fly, der lige nu er i brug efter myndighedernes tiltag til at inddæmme virussen.

Har jeg ret til at få et hotel og måltider i tilfælde af aflysninger?

Flyselskaberne har forpligtelse – uden undtagelse – til at tilbyde gratis måltider, forfriskninger og hotelophold for passagerer, hvis fly er aflyst, og som har valgt en omlægning af rejsen så hurtigt som muligt.

Har jeg ret til kompensation?

Flypassagerer har ret til kompensation for deres flyrejse, hvis deres fly aflyses mindre end to uger før afrejsedato medmindre, ‘ekstraordinære omstændigheder’ har stået i vejen. Denne undtagelse kan bruges i coronatilfældet, hvor myndighederne har sat en stopper for flyselskabernes normale aktiviteter.

Hvad hvis jeg vil aflyse min rejse?

Hvis du aflyser din rejse på eget initiativ, afhænger din kompensation af, hvilken type billet, du har købt, som beskrevet under vilkår og betingelser. Kontakt selskabet for mere information.

EU er det eneste sted i verden, hvor alle borgere, der rejser med fly, tog, skibsfart eller bus er beskyttet af de samme passagerrettigheder.

Find ud af hvad Europa-Parlamentet gør for at beskytte dine passagerrettigheder i EU.

Undgåelse af tomme fly

Lufthavnsregler forpligter alle flyselskaber at bruge de fleste af deres afgangs- og landingstidspunkter, hvis de ikke vil risikere at miste dem på et senere tidspunkt.

Torsdag d. 26. marts vil Parlamentet debattere og stemme om Kommissionens forslag til midlertidigt at suspendere disse EU-regler for at stoppe disse såkaldte ‘spøgelsesfly’.

Mere information

Covid-19: Kommissionen vejleder om passagerrettigheder i EU
Overblik over medlemslandenes landene tiltag per land
Kilder til ajourførte oplysninger om COVID-19 i EU/EØS og Storbritannien
Passagerrettigheder
Spørgsmål og svar – Flypassagerers rettigheder