Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) har for nylig fremlagt anbefalinger til at opbygge et modstandsdygtigt og bæredygtigt fødevaresystem i Europa. Med fokus på innovation, bæredygtige metoder og retfærdige vilkår i hele fødevarekæden sigter EØSU mod at sikre, at Europas fødevareforsyning kan modstå fremtidige udfordringer.
Med stigende klimaforandringer, befolkningstilvækst og økonomiske udfordringer står Europa over for store udfordringer med at sikre bæredygtig og overkommelig adgang til fødevarer. For at imødekomme disse behov har Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) foreslået en række konkrete anbefalinger til at styrke fødevaresystemet på lang sigt.
EØSU’s forslag fokuserer på flere områder, herunder fremme af forskning og innovation inden for bæredygtigt landbrug, støtte til cirkulær økonomi og til små producenter. Et af målene er at reducere Europas afhængighed af import og skabe en lokal og bæredygtig produktion af råvarer.
En central del af anbefalingerne handler om at gennemgå politiske strategier for at give øget støtte til landmænd og producenter, herunder retfærdig betaling og arbejdsforhold. Ved at skabe et mere retfærdigt system ønsker EØSU at sikre, at alle aktører i fødevarekæden, fra producenter til forbrugere, har de ressourcer, de behøver for at få succes.
For at beskytte miljøet og fremme biodiversitet anbefaler EØSU også, at EU indfører incitamenter til landmænd om at reducere brugen af kemiske pesticider og i stedet fokusere på biologiske løsninger. Derudover foreslås det, at flere midler rettes mod forskning i ny teknologi, der kan hjælpe med at nå disse mål.
Sammenfattende peger EØSU’s anbefalinger på en omfattende forandring af EU’s fødevaresystem, hvor bæredygtighed og modstandsdygtighed står i centrum. Med disse tiltag håber EØSU at styrke Europas evne til at håndtere fremtidige udfordringer og samtidig fremme en mere bæredygtig og retfærdig fødevareproduktion.