En ny undersøgelse ledet af Lunds Universitet viser, at taljemål er en stærkere risikofaktor end BMI i forhold til at udvikle fedmerelateret kræft hos mænd. Studiet bygger på data fra over 339.000 personer og antyder, at taljemål kan give mere præcis information, når man vurderer kræftrisiko.
Det er velkendt, at fedme øger risikoen for flere former for kræft, men hvordan man måler og vurderer den risiko, kan have stor betydning. En nyligt publiceret artikel i Journal of the National Cancer Institute har sammenlignet BMI og taljemål som metoder til at vurdere kræftrisiko.
– Resultaterne viser, at vi bør se ud over BMI og i højere grad tage taljemål i betragtning, når vi vurderer sundhedsrisici ved fedme, siger Tanja Stocks, lektor i epidemiologi ved Lunds Universitet, som har ledet studiet sammen med Josef Fritz, forsker, og Ming Sun, ph.d.-studerende – begge fra Lunds Universitet.
Studiet anvender data fra sundhedsregistre, hvor deltagernes BMI og taljemål blev registreret mellem 1981 og 2019. 61 % blev målt af sundhedspersonale, mens 39 % var selvrapporteret. Fordi det er vanskeligere at måle taljemål præcist, anvendte forskerne statistiske metoder til at korrigere for fejlmålinger.
Ved at koble dataene med det svenske kræftregister fandt forskerne, at 18.185 ud af 339.190 deltagere, som var kræftfri ved undersøgelsens start, udviklede fedmerelateret kræft under opfølgningen.
– For hver standardafvigelse – cirka 11 cm ekstra i taljemål hos mænd – steg risikoen for fedmerelateret kræft med 25 %. For en tilsvarende stigning i BMI (ca. 3,7 kg/m²) steg risikoen med 19 %, siger Josef Fritz. – Det viser, at taljemål er en tydeligere risikomarkør end BMI hos mænd.
Denne sammenhæng gjaldt dog kun for mænd. En mulig forklaring er, at taljemål og BMI afspejler forskellige typer fedt og biologiske mekanismer hos mænd og kvinder.
– For eksempel kan taljefedt hos mænd være stærkere forbundet med insulinresistens, som er en central faktor bag øget kræftrisiko ved fedme, forklarer Fritz.
Skal sundhedsvæsenet fokusere mere på taljemål end på BMI?
– BMI er nemt at beregne ud fra højde og vægt, men vores forskning fremhæver, hvor vigtigt det er, hvordan fedtet er fordelt på kroppen. Det afspejles ikke i BMI, men det gør taljemålet, siger Josef Fritz.