Fra den 1. marts 2025 træder nye regler i kraft for restauranter og storkøkkener, der serverer kød, og de skal kunne informere forbrugerne om kødets oprindelse. Kravene omfatter oksekød, svinekød, fårekød, fjerkræ og gedekød.
Dette betyder de nye regler
De nye regler betyder, at gæster på restauranter og i andre storkøkkener, på forespørgsel, skal kunne få oplysninger om oprindelseslandet for kød fra okse, gris, får, ged og fjerkræ, der anvendes som ingrediens i den mad, der tilberedes i virksomheden.
Det skal være nemt for restaurantgæster at få information om kødets oprindelse, og lige så nemt for virksomhedsejere at overholde reglerne. Oplysningerne om kødets oprindelse skal derfor kun gives på det sted, hvor virksomheden drives. De behøver altså ikke at fremgå i bestillingsapps eller på virksomhedens hjemmeside.
Oplysningerne kan gives på flere måder
Gæsterne har ret til at få informationen på samme måde som allergenoplysninger i maden. Oplysningerne skal tydeligt vise kødets oprindelse og skal være let tilgængelige – enten på menuen, på et skilt eller ved at personalet kan svare på spørgsmål.
Lovgivningen er baseret på EU-forordning
Lovgivningen bag kravet inkluderer EU-forordning nr. 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugere, som allerede kræver oprindelsesmærkning for mange fødevarer, herunder fersk kød i butikker. De nye regler udvider dette krav til også at omfatte serveringssteder som for eksempel restauranter.