Den svenske regering forenkler indrejse fra Danmark – sommerhusejere og kærester kan igen rejse over grænsen med en negativ covid-19 test

Fra den 31. marts kan alle danskere og nordmænd igen rejse ind i Sverige, men med krav om, at de kan vise en negativ covid-test, der højst er 48 timer gammel. Foto: News Øresund

De særlige indrejserestriktioner, der eksisterede for Danmark og Norge, afskaffes fra og med 31. marts. Derefter kan alle danskere og nordmænd rejse til Sverige, hvis de kan vise et certifikat for en negativ covid-19-test, der højest er 48 timer gammel. Det betyder, at danske sommerhusejere kan tage til deres svenske hytter, og dansk-svenske kærester igen kan mødes i Sverige. For pendlere og studerende kræves der en højest en uge gammel test. Samtidig forlænges det generelle indrejseforbud fra alle lande, og kravet om at kunne vise en negativ covid-19-test, der ikke må være ældre end 48 timer. Det meddelte ministrene Mikael Damberg (S) og Anna Hallberg (S) på en pressekonference onsdag morgen. Imidlertid gælder fortsat den danske regerings krav om isolation og test for danskere, der har været i Sverige, hvis man ikke har et ankerendelsesværdigt formål med rejsen.

Danskere, der ejer et sommerhus i Sverige, og danskere, der har en kæreste i Sverige, kan igen rejse til Sverige fra og med den 31. marts, hvis de kan vise et certifikat for en negativ covid-19-test, der højst er 48 timer gammel. Dette skyldes, at regeringen fjerner de særlige indrejserestriktioner, der har været for Danmark og Norge siden december. Sverige ønsker nu at behandle rejsende fra hele Norden lige og vil fra og med 31. marts have de samme krav til indrejse – fremvisning af en ​​maksimalt 48 timer gammel negativ covid-19 test. For pendlere, og nu også studerende, er en maksimalt en uges gammel covid-test nok.

– Nu gælder negative tests for alle, der rejser til Sverige, uanset årsagen. Der vil være de samme regler for Finland, Danmark og Norge. Der har været en ret kompliceret og til dels usammenhængende regulering for, hvad der gælder for indrejse fra disse lande, nu bliver det mere ensartet med fokus på negative covid resultater, sagde indenrigsminister Mikael Damberg (S) på pressekonferencen om onsdag morgen.

Samtidig oplyser Udenrigsministeriet til Berlingske, at kravet om ti dages isolation ved hjemkomsten stadig gælder danskere, der har været i Sverige. Det er tilladt at rejse til Sverige, hvis man har et såkaldt anerkendelseværdigt formål, såsom arbejde i Sverige, men besøger man f.eks. sit svenske sommerhus, skal man i isolation, men tiden kan afkortes, hvis man tager en negativ PCR-test tidligst fire dage efter hjemkomsten.

Meddelelsen kommer efter, at Folkhälsomyndigheten i en indstilling til regeringen i sidste uge skrev, at indrejseforbuddet fra Danmark og Norge kunne ophæves.

– Dagens beslutning er, at vi vender tilbage til at have samme håndtering og begrænsninger i hele Norden. Årsagen til, at vi specifikt indførte begrænsninger for Norge og Danmark, var, at der var mutationer af virussen, men nu har den spredt sig i så mange lande, og derfor er disse begrænsninger ikke længere effektive. Det har været selve grundlaget for vores beslutning. Men når det er sagt, gør dette det meget let for f.eks. danskere, der har fritidshuse i Sverige, og det gør det også lettere for blandt andre studerende, sagde Anna Hallberg (S), minister for udenrigshandel og nordiske spørgsmål, til News Øresund og nævnte også, hvordan grænserestriktionerne har påvirket samarbejdet i Norden:

– Det nordiske samarbejde er virkelig blevet prøvet i år. Der er et øget negativt billede af relationerne i Norden. Der er en irritation, når grænserne lukkes, og familier ikke kan mødes osv. Det er en besværlig situation. Vi har et stort ansvar, alle vi nordiske regeringer, til at få samarbejdet i gang og gradvist lave lettelser, vise god vilje og vise, at vi ønsker hinanden godt, hvis man skal udtrykke det på den måde. Vi har en udfordring og en opgave at tage seriøst i alle de nordiske lande.

Det nuværende indrejseforbud blev indført den 22. december for Danmark og den 25. januar for Norge og havde undtagelser, der gjorde det muligt for f.eks. pendlere til at rejse ind i Sverige samt fra 24. december for transitrejsende gennem Skåne på en rejse mellem Bornholm og resten af ​​Danmark.