Kraftig stigning i opsigelsesvarsler i Sverige – slår hårdere i Stockholm end i Skåne

I marts måned er indtil videre 18.367 personer blevet varslet om fyring i Sverige. Det er en væsentlig stigning sammenlignet med hele marts måned forrige år, hvor antallet var 3.292. Foto: News Øresund

I marts måned er indtil videre 18.367 personer blevet varslet om fyring i Sverige. Det er en væsentlig stigning sammenlignet med hele marts måned forrige år, hvor antallet var 3.292. Den største andel, 56 procent, findes i Stockholm, og Skånes andel er 6 procent. Det viser siffror från Arbetsförmedlingen.

Alene i den seneste uge, mellem 16. marts og 22. marts, er 13.698 personer registreret hos Arbetsförmedlingen som varslede om opsigelse i Sverige. Hidtil i hele marts måned drejer det sig om 18.367 personer, hvilket kan sammenlignes med 3.292 personer i hele marts måned forrige år.

– Antallet af personer berørt af varsler steg i rekordhastighed i den tredie uge i marts. Vi ser nu spredningseffekter på arbejdsmarkedet – både geografisk og på forskellige  brancher, siger Annika Sundén, analysechef for Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Det er storbylänen som hidtil er mest berørt. 56 procent af varslerne er udsendt i Stockholms län, hvor 23 procent af Sveriges befolkning bor, 19 procent er i Västra Götaland, som udgør godt 17 procent af befolkningen, og 6 procent er i  Skåne (1.163 personer) hvor cirka 13 procent af befolkningen bor.

Størstedelen af varslerne er givet indenfor hotel- og restaurantvirksomheder, 8.558 personer, og herefter indenfor kategorierne udlejning, service, rejseservices og andre support services, 3.918 personer.

Det er endu uvist hvor mange varsler som leder til egentlige opsigelser, mener Annika Sundén.

– Alle varsler leder ikke til opsigelser og arbejdsløshed. Udviklingen fremover afgøres af hvor langvarig krisen bliver, men også på forskellige former for støttende indsatser og arbejdsmarkedspolitiske tiltag. Regeringens forslag til krisepakker kan betyde at færre bliver opsagte og arbejdsløse.

Ifølge Arbetsförmedlingen blev omkring 6 ud af 10 personer berørt af varsler opsagt seks måneder efter givet varsel, og 3 af 10 blev arbejdsløse under finanskrisen i 2008.

(News Øresund)