MEP’erne vil have tiltag til at beskytte den mentale sundhed

Kilde: Pixabay

Stigende problemer inden for den mentale sundhed kan blive den næste sundhedskrise, advarer MEP’erne.

Covid-19’s konsekvenser for den mentale sundhed

Pandemien og den efterfølgende økonomiske krise har haft store konsekvenser for manges mentale sundhed og velbefindende. Det har medført en stigning i antallet af arbejdsrelaterede psykosociale risici som f.eks. flere tilfælde af stress, angst og depression. Alligevel bliver den mentale sundhed ikke anset som en prioritet på samme måde som den fysiske sundhed ifølge Parlamentets beskæftigelsesudvalg og dets rapport om mental sundhed på den digitale arbejdsplads.

Rapporten understreger, at 64% af unge mellem 18 og 34 havde risiko for at udvikle en depression i 2021 pga. manglende beskæftigelse og finansielle og uddannelsesmæssige muligheder såvel som ensomhed og social isolation.

Læs mere om EU’s tiltag for den offentlige sundhed

Forebyggelse af arbejdsrelaterede mentale sundhedsproblemer

Rapporten opfordrer EU’s institutioner og medlemslandene til at anerkende det høje niveau af arbejdsrelaterede mentale sundhedsproblemer og finde veje til at forebygge mentale sundhedsproblemer i det digitale arbejdsmiljø (arbejde foran en computer). Den understreger behovet for at komme vold, diskrimination og chikane på arbejdet til livs.

Inden for lovgivningen bør der være minimumskrav for hjemmearbejde i EU, siger rapporten, uden at arbejdsforholdene undermineres af dem, der arbejder hjemmefra. Lovgivningen kan f.eks. sikre, at det er frivilligt og de hjemmearbejdendes rettigheder, balance mellem arbejds- og privatlivet, arbejdsmængde og at præstationsvurderinger kommer til at være på lige fod i forhold til dem, der er fysisk til stede på arbejdspladsen.

Rapporten opfordrer også til at få fleksible arbejdstider til at hjælpe med at afbøde arbejdsrelateret stress, uddannelse om mental sundhed og oplæring for arbejdsgivere.

Derudover foreslår den, at 2023 skal være ‘Godt mentalt sundhedsår’ i EU for at sætte fokus på emnet.

Rapporten er blot den seneste i en længere række, der understreger Parlamentets bekymring vedrørende mental sundhed. I juli 2020 anerkendte Parlamentet i en betænkning om EU’s offentlige sundhedsstrategi efter Covid-19 den mentale sundhed som en grundlæggende rettighed og opfordrede EU til at få en handlingsplan på området. I 2021 opfordrede Parlamentet til at få en ret til at til at være offline uden for arbejdstiden, uden at det skal have negative konsekvenser.
MEP’erne vil diskutere og stemme om rapporten om mental sundhed på den digitale arbejdsplads ved plenarsessionen den 4.-7. juli.

Mere

Annonce